Låt den naturliga dygnsrytmen påverka din arbetsdag

Morgontrött eller pigg som en lärka i ottan? Faktum är att vi alla har olika långt biologiskt dygn. Ett fysiskt dygn är 24 timmar, men många av oss har ett längre biologiskt dygn. Det gör oss till kvällsmänniskor och nattugglor. Några av oss, försvinnande liten del i jämförelse med nattugglorna, har ett kortare biologiskt dygn. Det gör oss till early birds.

Dock följer majoriteten av oss något som kallas cirkadisk rytm, en rytm som är fått sitt namn just för att den är så regelbunden. Har du någonsin upplevt jetlag? Då vet du hur envis den cirkadiska rytmen kan vara.

Vår dygnsrytm styr när på dygnet våra energinivåer går upp och ner. Störst påverkan på vår cirkadiska dygnsrytm har ljuset. Något som vi här uppe i norr påverkas mer av än våra jämlikar närmare ekvatorn. Vår dygnsrytm borde rimligtvis styra hur vår arbetsdag ser ut. Ändå är det många som trotsar den naturliga dygnsrytmen. Idag förväntas du som egenföretagare eller anställd vara alert under hela arbetsdagen. Dock kan din inre dygnsrytm ställa till det och göra att du är mindre alert under vissa delar av dagen.

 

Så ser den cirkadiska rytmen ut

De flesta av oss ta några timmar på sig att nå en högre energinivå när arbetsdagen börjar. Det spelar ingen roll hur gott du sovit på natten, kroppen behöver ändå några timmar på sig att ladda upp när arbetsdagen börjar. Strax innan lunch är de flesta av oss som alertast. Toppen är kortvarig och strax efter lunch börjar energinivåerna sakta gå neråt igen.

Harvard Business Review skriver att vi ofta skyller den fallande energinivån på lunchen, men faktum är att det är en naturlig del i vår cirkadiska dygnsrytm. Någon som hört talas om siesta?

Ungefär lagom till eftermiddagsfikat runt klockan 15 brukar de flesta av oss nå sin lägsta energinivån för arbetsdagen. Därefter går vi sakta uppåt och når en energitopp igen runt klockan 18.

 

Låt dygnsrytmen styra din arbetsdag

Så varför inte låta din egen dygnsrytm styra din arbetsdag? Om du har möjlighet såklart. Om du driver eget med flexibla arbetstider eller kan reglera din arbetstid och arbetsbörda själv under dagen, har du möjlighet att anpassa ditt arbete efter din egen dygnsrytm. Som chef rekommenderar Harvard Business Rewiev också att du ta hänsyn till dygnrytm när du sätter deadlines och möten. På så sätt kan du maximera arbetsinsatsen som ditt team gör. Detsamma kan du som driver eget göra. Planera in möten och större deadlines under dagen till de tillfällen när du har som högst energinivå.

Du kanske hellre jobbar sent på kvällen? Eller stiger du hellre upp i ottan? Ja gör det då om det fungerar med ditt liv i övrigt. Ingen blir så glad som din kropp av att få följa sin naturliga rytm.  

Källor: Harvard Business Review  

 

julia sjövall

/Julia i Nystartadcrewet

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.