Bokföring och skatteverket - det här är egenföretagare rädda för

Handen på hjärtat, är du också lite rädd för Skatteverket? Jag menar, ingen vill bråka med Skatteverket, men det är ju inte alltid så enkelt att hålla reda på alla regler. Det är lätt att bli lite nervös ibland.

När du startar företag kommer du oundvikligen i kontakt med diverse myndigheter, bland annat Bolagsverket och Skatteverket. Trots att det svenska egenföretagarklimatet är bland de vänligaste i världen, kan det ändå kännas läskigt och lite lätt förvirrande.

Att vara egenföretagare är att försöka vara sig själv så mycket som möjligt, men ändå följa reglerna.

Vår partner SpeedLedger e-bokföring samlade på sig vanliga rädslor som de såg hos sina kunder och har gett oss tips om hur du gör dig av med rädslorna.

Här är fyra vanliga rädslor hos nya egenföretagare och förslag på lösningar:

1. Skatteverket ger mig kalla kårar

Du är inte ensam. Skatteverket har en oförtjänt dåligt rykte just när det kommer till att skrämma nya företagare. Hemsidan kan upplevas som proppfull med information, men svårnavigerad när du inte alltid är helt hundra på vad du letar efter. På senare år har de dock gjort stora förbättringar.

Lösning:

Ring och prata med Skatteverket, faktum är att de är trevliga och kunniga. Du kan till och med ringa anonymt om du vill, eller skicka meddelanden via deras hemsida och e-post. En handläggare svarar dig alltid personligen. Fråga hellre än att sitta hemma och fundera och kallsvettas.

 

2. Vad gör jag om momsdeklarationen är fel? Panik!

Det här är en vanlig rädsla och oro. Den kallsvettiga paniken som sprider sig från korsryggen uppåt när du inser att du inte riktigt är säker på vad du ska göra med det där ena kvittot är ett mycket vanligt förekommande fenomen. Och inte hinner du prata med din bokföringssupport heller. Hur ska du lösa detta?

Lösning:

Lugn, det är ingen fara. Du kan alltid lämna in en ändring om det visar sig att något blivit galet. Det kostar inget och visar snarare på att du är en ansvarsfull företagare. Här kan du lämna in ändringen.

 

3. Vad händer om jag lämnar in momsen för sent? Ännu mer panik!

Jaha är det kört nu? Fängelse nästa? Att lämna in momsen för sent kan omöjligt vara en bra sak.

Lösning:

Nej det är inte bra att lämna in momsen för sent, men fängelse blir det tack och lov inte. Däremot kan du få en förseningsavgift på 625 kr om du lämnar in någon dag för sent. Om Skatteverket hinner skicka ett övervägande om förseningsavgift kan du bemöta övervägandet skriftligen, men om din överklagan inte går igenom får du betala en förseningsavgift på 1 250 kr.

Så vårt tips är – lämna in i tid! Det är onödiga pengar för lite slarv.

 

4. Kan jag verkligen bokföra själv? Det verkar ju jättesvårt.

Siffror, rapporter och administration låter inte det minsta enkelt och inte speciellt roligt heller. Men att ha råd med en konsult är inte heller enkelt. Vi har alla känt ångesten med att behöva sätta sig in i något nytt och komplext som du inte känner dig helt säker med. Är det värt det?

Lösning:

Ja, du kan faktiskt fixa det mesta på egen hand i början. Börja enkelt, testa något enklare bokföringsprogram och sätt dig in i hur bokföring fungerar. De flesta klarar sin löpande bokföring på egen hand, det handlar mest om plus och minus i slutändan. Bokslut kan dock vara skönt att leja bort första åren för att känna att det blir korrekt och bra.

 

 

Gratis webbkurs – Bokföring i praktiken

anneli-gra-cirkel

Anneli som hjälpt oss utveckla Lönekalkylatorn håller i SpeedLedgers kostnadsfria webbkurs Bokföring i praktiken där du får lära dig hur du bokför vanliga händelser i ett företag och vilka rutiner som är viktiga att hitta för att allt ska flyta på. Välkommen att anmäla dig!

LÄS MER OCH ANMÄL DIG

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.